Thursday 31 January 2013

Málta rejtett kincsei - avagy agroturizmus a szigeten

(an article for our Hungarian friends)

Tradíció, kultúra, hagyományok



Kis sziget mégis teli s tele felfedezésre váró történelmi és kulturális örökségekkel. A magával ragadó táj és a tenger morajlása mindenkit elbűvöl. Málta legféltettebb, legeldugottabb helyeit azonban csak a helyiek ismerik. A falusi életforma, a mezőgazdaság hosszú évszázadokra nyúlik vissza, a mai gazdálkodó társadalom kicsiny még aktív része azonban megőrizte a rég elfeledett technikákat és hagyományokat. A dombok közt megbújó, kicsiny földek igazi csodákat rejtenek.
A friss, farmerek által előállított termékek, mint a napon szárított paradicsom, kapribogyó, eper, kecske sajt, olíva bogyó és olaj, füge és kaktusz lekvár, a helyben szüretelt szőlőből készített bor páratlanok. A több száz éves pékségekben készített tradicionális pékáruk, sütemények és kenyerek ínycsiklandó illata bejárja a kis falvakat. A vidéki táj, a szépen megművelt földek együtt az évszázados templomokkal és a hihetetlenül kék tengerrel lélegzetelállító látványt nyújtanak. Ha valaki egyszer megtapasztalta egy helyi gazda vendégszeretetét, megkóstolta az általa készített friss termékeket, megismerte a gazdálkodó család életét és a földművelés hagyományait biztos, hogy egy életre szóló élménnyel lett gazdagabb. 


A fenntarthatóság és ökoturizmus jegyében mindenkinek át kellene élnie ezt a rendkívül különleges, nem mindennapi élményt mely során feltárul előttünk a sziget eddig rejtett arca. Egy pillanatra mindenki helyinek érezheti magát, magába szívva a friss levegőt melyet megtölt a helyben termesztett fűszernövények illata. A vidéki Málta mindenki számára, legyen az kicsi vagy nagy rejteget valami újat és egyedit. A természetben eltöltött idő, a helyi csemegék, a szüretben való aktív részvétel, a friss, ropogós, piros eper begyűjtése, illetve az olyan számunkra ismeretlen tevékenységek mint a tengeri só hagyományos módon való kinyerése a tengervízből mind hozzájárul szemlélet váltásunkhoz.


 
Málta megközelíthetősége Magyarországról eddig meglehetősen korlátolt volt, azonban a Wizzair-nek köszönhetően Májustól már megfizethető áron utazhatunk Budapest és a Mediterrán vidék szíve között. Kihagyhatatlan!

A kultúra és építészet mellett a falusi Málta megismerése épp úgy nyújt felejthetetlen élményt mint bármely más túra a szigeten, és nagyban támogatja a helyi gazdálkodó közösséget, akik azon fáradoznak nap mint nap, hogy fenntartsák a földművelés tradícióit és friss, zamatos gyümölcsökkel, zöldségekkel lássák el a helyieket és az ideérkező turistákat. Természetszeretők és kulináris csemegék hívei kalandra fel!

No comments:

Post a Comment

Subscribe to mailing list for free. Members are eligible for some great offers.